Falukorv Stubbar



4 pers

1 halv falukorvsring
1 gul lök
10 cocktailtomater
1 liten bit chili
2 dl riven ost
1 msk dijon senap
2 msk tomatpure
salt
peppar

Gör så här:
Skär korven i 2 cm tjocka skivor och stek dom snabbt i en panna.
Lägg dom sen i en ugnfast form.
Hacka lök, chili och tomater i små bitar och blanda det med dom andra ingredienserna.
Lägg en rejäll klick på varje korvbit.
In i ugnen på ca 225 grader tills osten fått fin färg.

Servera till mackaroner eller potatismos

Kycklinggryta med vindruvor



Ingredienser
4 kycklingfileér
1 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
1 dl vatten
1 msk flytande kycklingbuljong
2 msk svartvinbärsgelé
1/2 msk fransk senap
1 tsk mald ingefära
1 tsk kinesisk soja
1 1/2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde (går säkert lika bra med matlagningsgrädde)
200 g halverade kärnfria vindruvor
1 dl svarta oliver

Gör så här:
Skär kycklingen i mindre bitar och stek den snabbt i en het panna med lite grillkrydda. Lägg köttet i en stor stekpanna eller gryta och krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt vatten, buljong, gelé, senap, ingefära och soja. Låt puttra 5 min. Vispa ihop mjöl och grädde och rör ner i såsen. Låt såsen koka ca 3 minuter under omrörning. Tillsätt druvorna och låt småkoka ett par minuter till.
Servera grytan med jasminris eller mina gryma ugnsrostade potatisar.

Mums Filibabba


Hot salsasås



1 burk krossade tomater
1 chili
1 lök
½ gul paprika
1 tsk sambal oelek
1 vitlöks klyfta
1 dl vatten
salt
peppar

Gör så här:

Skär paprika i små bitar. Hacka lök och chili.
Fräs paprika i en het panna, släng sen i lök ochj chili. Ha sist i den pressade vitlöken.
Salta lite och ha i sambal oeleken och rör runt.
Häll sen i krossade tomater och vatten.
Låt salsan småkoka på svag värme i ca 10 minuter och låt den svalna.



Svampstuvning



1 stor burk championer
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl spad från championerna
salt
peppar

Gör så här:
Spara spadet från championerna.
Stek championerna i smöret i en kastrull.
Strö över vetemjöl och rör runt ordentligt. Häll i 1 dl spad och sen mjölken.
Låt stuvningen koka upp på svag värme.
Smaka av med salt och peppar.

Gott på varma mackor.

Smaklig Spis

Hajmal med sweet chilisås



400 g hajmal eller annan vitfisk
2 dl skalade räkor
4 dl grädde
2 msk sweet chilisås
1 msk balsamvinäger
1 msk dill
1 pressad vitlök
salt
vitpeppar

Gör så här:

Lägg den halvtinade fisken i en ugnsform.
Blanda grädde med dom andra ingredienserna.
Häll det över fisken och sätt i ugnen i 25 minuter på 200 grader

Servera med ris

Smaklig Måltid

Kycklingfileé i ugn med citronsås


4 pers

4 kycklingfiléer

400 g blandade grönsaker tex paprika, lök, svamp purjolök.

salt och peppar

3 dl Matlagningsgrädde

2 msk kycklingfond

3 tsk citronsaft

kryddgrönt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Ansa och skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form, krydda med salt och peppar och stek i ca 30 minuter. Skär kycklingfiléerna i fyra bitar och låt steka med de sista 15 minuterna. Vispa under tiden ihop grädde, kycklingfond och citronsaft. Hetta upp och smaka av. Häll såsen över den färdiga kycklingen. Toppa gärna med finhackat kryddgrönt.

Gott till ris, färsk pasta eller gryma ugnsrostade potatisar som finns här på bloggen.

Spisa gott!


Kyckling med apelsin



4 pers

4 kycklingfiléer
1/2 tsk salt
1/2 msk Arla smör

Sås:
1 apelsin
1 citron
3  crème fraiche
1 ½ msk konc kycklingfond
1 tsk soja
1 msk honung
1 tsk sambal oelek
ev citronmeliss

Gör så här:

Tvätta och skala apelsin och citron med potatisskalare. Skär skalen i tunna strimlor. Pressa ur saften. Koka upp skal, saft, crème fraiche, kycklingfond, soja, honung och sambal oelek i en panna. Salta kycklingfiléerna och bryn dem på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg över dom i en ugnsfast form och häll såsen över. In i ugnen i 225 grader i ca 25 min. Strö ev över citronmeliss.
Servera med ris eller gryma ungsrostade potatisar som finns här på bloggen.

Smaklig Spis

Currygryta med kyckling och svamp



3 kycklingfileér
1 burk svamp
½ lök
1 bit färsk chili
3 dl mjölk
3 dl matlagningsgrädde
½ hönsbuljongtärning
2 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk cayenpeppar
salt & peppar

Gör så här:

Dela kycklingfileén i 4 delar. Stek kycklingen en stund i stekpannan och salta och peppra.
Ta upp dom ur stekpannan, släng i svampen och låt den steka en stund innan du slänger i löken och chili.
När lök, svamp och chili stek en stund lägger du i kycklingen. Smula över buljong och strö över curry, gurkmeja och cayenpeppar, rör runt. Smaka av med salt och peppar.
Häll över mjölk och grädde, låt puttra i ca 10 minuter.
Servera med ris & sallad

Smaklig Spis

Fläskfilégryta med bacon



1 fläskfilé
1 paket bacon
½ lök
½ köttbuljongtärning
3 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
2 cm färsk chili
1 tsk soya
1 krm cayenpeppar
salt & peppar

Gör så här
Putsa fileén och skär den i 3 cm tjocka skivor. Banka ut dom och krydda dom lite med salt och peppar. Stek dom snabbt på varje sida i en stekpanna. Ta upp dom ur järnet och lägg dom på en tallrik.
Hacka lök och chili. Skär baconen i småbitar.
Stek baconet en stund innan du slänger i löken och chili, annars bränns det.
Smula över buljongen, häll på mjölk, grädde och soya.
Rör runt och låt puttra en stund.
Servera med ris och sallad.

SMAKLIG MÅLTID




Johans brunsås



Efter du har stekt dina köttbullar så har du en super go grund till såsen.

Lägg till:

2 msk smör
1½ msk vetemjöl
½ buljongtärning ( kött eller grönsak )
5 dl mjölk
1 krm cayenpeppar
salt
peppar

Gör så här:
I med smöret i pannan, smula ner buljongen och häll i cayenpepparn och låt det fräsa en stund.
Strö i vetemjölet och blanda runt ordentligt.
Häll i mjölken och vispa runt ordentligt.
Smaka av med salt och peppar 
Låt såsen puttra en liten stund.

Smaklig spis

Johans Köttbullar



ca 30 st

400 g fläskfärs
1 dl skorpmjöl
1½ dl mjölk
1 buljongtärning
0,25 dl vatten
1 ägg
1 krm cayenpeppar
1 krm grillkrydda
1 krm vitlökspulver

 
  1. Blanda ströbröd med mjölken (eller 1 dl mjölk och 0,5 dl grädde) rör om, låt stå minst 10 minuter. Rör om någon gång undertiden.
  2. Hetta upp 0,25 dl vatten och smält buljongtärningen, låt svalna.
  3. Tillsätt ägget i ströbrödsblandningen och rör om. Tillsätt salt, kryddor och buljongen. Rör om.
  4. Tillsätt köttfärsen rör om till en slät smet.
  5. Rulla köttbullarna (ca 30 st )och lägg dem på ex. en bricka.
  6. Hetta upp stekpannan och stek köttbullarna i rikligt med smör tills de är genomstekta.
Glöm inte potatisen, såsen och lingonsylten

Smaklig måltid

Färsk pasta med laxsås


Ger 4 portioner.

400 g kallrökt lax
2 dl creme fraiche
2 tsk dijon senap
2 tsk citronsaft
½ dl dill
2 paket färsk pasta
salt
peppar
Till garnering: räkor, citron och dill

Blanda ihop creme fraiche och senap i en kastrull och värm såsen på låg värme. Den får inte koka för då finns det risk för att såsen skär sig. Häll i citronsaften och smaka av såsen med salt och peppar.

Skiva laxen i strimlor.

Koka tagliatellen. Innan servering, blanda dillen i såsen, blanda såsen med pastan och lägg upp på tallrikar.
Strö den kallrökta laxen över pastan.
Garnera med räkor,citron och dill

Smaklig måltid


Nötcrisp med blåbär och Vaniljkräm



4 pers

3 msk smör
1 dl hasselnötter
½ dl russin
1½ dl havregryn
1 tsk kanel
½ dl socker
1 paket frusna blåbär
1 paket vaniljvisp

Gör så här

Värm smör i en panna, lägg i hackade nötter, havregryn, socker, russin, socker och kanel. Stek tills det blivit krispigt och fått en fin brun färg.

Värm blåbären försiktigt
Vispa vanlijvisp. Varva krisp och blåbär och toppa med vaniljvisp, servera gärna i glas.

Bara ät och njuuut


Mat är gott


Dr.Oetkers Pizza Tradizionale. Testpilot



Gör som jag och ta chansen att bli testpilot till Dr Oetkers Pizza.
Gå in på: http://smartsontestpilot.se/tradizionale/bli-testpilot/ och gör testet.


Sugen på pizza? Kolla här http://www.youtube.com/watch?v=duXjBiSglaM

Kycklingtortilla "stark"



4 Pers

1 paket tortilla ( 8 pack )
3 kycklingfileér
1 burk svamp
2 tsk sambal oelek
5 dl creme fraiche
2 dl riven ost
salt & peppar

Gör så här:
Skär kycklingen i mindre bitar och stek den med svampen så den blir genomstekt.
Häll på 2 tsk sambal oelek och rör om.
Häll i creme fraichen och rör runt och låt det puttra ihop en liten stund.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela gojjan mitt på dom 8 tortillabröden och rulla ihop.
Lägg alla 8 rullarna i en smord ugnsfast form och stö osten över.
Gratinera dom i mitten av ugnen i ca 10 min på 225
Servera med en go sallad.

Ät och njut

Kladdkaka med chili



Ingredienser

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1-1 1/2 tsk malen chilipeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 23 cm i diameter. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och chili. Rör ner det i smeten.
Grädda i mitten av ugnen ca 19 min.
Låt gärna kakan stå till nästa dag innan servering. 
Servera med lättvispad grädde och hallon.

SMAKLIG MÅLTID


Kycklinggryta med vitlök och paprika



4 port

3 kycklingfileér
1 rödpaprika
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraisch
1 dl Créme Bonjour " vitlök & örter "
1 msk Mango Chutney " lime"
1 tsk svartvinbärs gele

Smördegsrullar
1 rulle smördeg
100 g bladspenat
½ kruka basilika
½ paket fetaost
8 st soltorkade tomater
salt & papper

Grytan
Koka kycklingfileérna i ca 10 minuter. Skär kycklingen och paprikan i småbitar. Stek det i en panna till dom fått lite färg. Pressa i vitlöken och rör sen i creme fraisch, bonjour, chutney och svartvinbärsgele.
Låt småkoka i ca 10 minuter. Servera gärna med färsk pasta & sallad.

Rullarna
Fräs bladspenaten i lite olja. Skär spenat, tomaterna fetaost och basilka i mindre bitar.
Rulla ut degen och ringla på lite olivolja. Lägg på ingredienserna på degen och rulla ihop den.
Skär dom i ca 1½ cm stora bitar. Lägg dom på en plåt och skjutsa in dom i ugnen på 200 grader tills dom blivit gyllenbruna.

SMAKLIG SPIS!

Gryma Ungsrostade Potatisar



4 Pers
20 lika stora potatisar
Salt & Peppar
Smaksättning
2 dl olivolja
10 vitlöksklyftor
½ kruka av någon av dessa här under
Rosmarin
Timjan
Salvia
 
Gör så här:
Sätt ungnen på 225
Skala potatisen och lägg dom i en gryta och häll på vatten så det täcker potatisen, salta ordentligt.
Koka potatisen i 10 minuter. Häll av vattnet och ställ tillbaka potatisen på plattan och ånga av potatisen.
Häll potatisen på en ugnsplåt och ringla över lite olivolja och salta och peppra lite.
Släng in i ugnen i 30 minuter.
Medans potatisen är i ugnen så gör du smaksättningen. Blanda olja, skalade vitlökar och den örten du valt.
Efter 30 minuter så tar du ut potatisen och trycker på dom med en potatispress så dom blir lite plattare och häller på smaksättningen.
In i ugnen igen i 35 minuter.

SMAKLIG MÅLTID!


Spenatpaj med getost



Ingredienser
Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl (50 g) flytande matfett
1 dl mjölk

Fyllning
250 g 1 pkt, fryst spenat
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
10-12 st marinerade soltorkade tomater
0,5 dl ca, färsk basilika
100 g fårost
2 st ägg
2 dl mjölk
1,5 dl riven ost, 17 % fett
0,5 tsk salt
peppar

Gör så här

1. Pajskal: Sätt ugnen på 200°. Blanda samman alla ingredienser till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda i ca 10 min

2. Tina spenaten lite och skär den grovt. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint.
3. Fräs spenat och vitlök i oljan ett par minuter och fördela sedan i pajskalet.

4. Skär/klipp tomaterna i små bitar, hacka basilikan, smula fårosten och fördela allt över spenaten.

5. Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost med salt och nymalen peppar och häll i pajskalet.
 Grädda i ca 30 minuter.


Smaklig måltid !


Ibland behövs en bra assistent




Potatisgratäng med köttfärs & bearnaisesås



15 potatisar
300 g köttfärs
1 gul lök
1 paket bacon
½ dl grädde
1 dl chilisås
2 äggulor
10 g smör
ca 1½ dl mjölk
1 påse bearnaisesås 

Sätt ungen på 225 .
Skala potatisen och dela den på mitten. Häll på vatten så det täcker potatisen salta.
Låt potatisen koka ca 20 minuter.
Medans potatisen kokar så hackar du löken och skär baconen i småbitar.
Stek i pannan så allt får lite färg, krydda med slat och peppar.
Häll i chilisås och grädde och blanda runt. Häll i en form.
Gör bearnaisesåsen som det står på paketet. Häll den över färsen.

När potatisen är klar så häller du ut vattnet och slår över potatisen i en skål.
Mosa potatisen med en potatisstöt och släng i smöret, äggulorna och peppra och salta lite.
Kör med elvisp och häll i lite mjölk i taget tills du får ett fint mos utan klumpar.

Häll moset i en sprittspåse och spritsa mosen på bearnaisesåsen.
Grädda i ungnen i ca 15 min

Fisksås



Om du vill ha lite extra smak i din fiskrätt så tycker jag att du ska prova Squid fisksås.
Behövs bara ett par droppar.

Marinerade oliver




1 burk Kalamata oliver
3 msk olivolja
2 tsk Durban Curry

Blanda allt i en skål och låt stå kallt i 30  minuter.
Avnjut med en kall öl.

Räkor i het sås med pasta



1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
½ fiskbuljongtärning
10 körsbärstomater
300 g räkor
3 dl matlagningsgrädde
1 dl chilisås
1 tsk sambal oelek

Hacka löken fint och pressa vitlöken. Dela tomaterna på mitten. Stek löken i stekjärnet utan att den får färg.
Lägg i tomaterna med snittytan ner i pannan och stek 1-2 minuter till. Smula i buljongen och häll i chilisåsen och sambal oeleken och rör runt. Häll på grädden och små puttra i 10 min. Under tiden kokar du pastan.
Precis innan servering så lägger du i räkorna. Låt dom bli varma, inte koka för då bli dom sega.

Servera gärna med vitlöksbröd.

Smaklig spis!


Sötsyrlig rödvinssås 6 pers



4 dl rött vin
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
5 timjankvistar
2 msk socker
4 dl vatten + 3 msk konc kalvfond
3 msk balsamvinäger
1 msk Maizena utrörd i vatten att reda med
1 msk att steka i
salt och peppar
 
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i lite smör i en gryta med timjankvistarna ca 3-5 min.
Häll i socker och blanda och låt steka med några minuter.
Häll på vin, vatten, fond och balsamvinäger. Låt koka ihop till hälften återstår.
Sila såsen och häll tillbaka i grytan och låt den koka upp och red av med lite maizena. Låt såsen sjuda i 2 minuter.
Låt svalna och ställ kallt.
Hit kan du förbereda dagen innan.
Vid servering
: Värm såsen under omröring, vispa ner 2 msk smör.
Smaka av med salt och peppar. 



Nötgremolata


2 dl hasselnötter
2 vitlöksklyftor
2 tsk rivet skal av citron 
1 näve bladpersilja

Hacka hasselnötterna fint och skär vitlöken i små bitar.
Rosta nötter och vitlök i en torr panna, låt kallna.
Rör i citronskal och till sist den grovhackade bladpersiljan.

Strö detta på en köttbit eller kyckling.

Currysås



½ lök
½ äpple
1 msk curry
1 hönsbuljongtärning
1 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
salt & peppar

Hacka lök och äpple. Stek i smör men får inte få färg.
Smula över buljong och häll i curry.
Slå i vatten och grädde och låt såsen småkoka i 5 minuter.
Mixa såsen med stavmixer och smaka av med ssalt och peppar.

Krabbelurer ca 20 st



2 ägg
1½ dl strösocker
4½ dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker.

Blanda ägg och socker. Blanda ihop dom torra ingredienserna.
Rör ihop allt till en kladdig smet.
Smör i pannan och stek dom ett par minuter på varje sida, vänd dom sen i socker.

Tips: Häll smeten i en fryspåse och ta med dig den när du ska ut och campa. Går utmärkt att steka på triangakök.


Varför jag bloggar

Hej!
Mitt namn är Johan och jag bor i Helsingborg med min familj. Jag älskar att laga mat.
Istället för att ha en massa recept liggandes i lådor och spara på en massa tidningar med recept i så blev det en receptblogg.

Här har jag koll på mina recept och får dela med mig av dom till er.

Det kommer att bli alla möjliga sorters recept.

Hoppas att något recept kommer till nytta.

Hälsningar Johan


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0